zon beli-belah

Halaman

Isnin, 25 Jun 2012

DAKWAH KE DEBAT

  Kita selalu tgk rmi org, kwn2 even kita sndiri berdakwah dlm kehidupan sehari-harian dlm sedar @ di bwh paras sedar, x percaya ke? Klu kita tegur seseorang ke arah kebaikan tu dah dikira berdakwah la. Islam kan mengajar kita utk melakukan kebaikan? Cuma apa yang menjadi persoalan d sini btul ke cara kita berdakwah tu? Apa motif @ matlamat utama kita dan mcm mna kita nk capai objektif tu dgn jayanya?
Sy ada mengenali sorg sahabat ni yg niatnya ckup baik utk menyampaikan informasi  dan berkongsi maklumat ttg Islam. Dia slalu post @ share mcm2 informasi mengenai Islam dan ajarannya d facebook, twitter etc.. At first, sy respect sgt smgt dan usaha yg dia lakukn. Even dia d luar pun menutup aurat, tapi yg menjadi BIG issue buat sy adalah attitude dan cara penyampaian dakwah dia yg boleh mendatangkan hasil dan impak yg negatif. Instead of org yg dia nak bg nasihat tu brubah, dia hanya akan dpt hasil yg org tu akan lari drpd dia. Cmna plak leh jdi cmni ek?

  Ok, sy bg situation kt sni korg fikir la sndiri keyh.. Ada seorg perempuan free hair ni tgh bersembang dgn sahabat sy yg ingin berdakwah ni d fb. Sahabat sy ni telah memilih jln utk menegur perempuan x bertudung tu dgn cara menyertakan hadis dan menyatakan hukuman yg bakal di timpa oleh dia di akhirat.

Si A: “ Tak pakai tudung ni berdosa, Awk x tkut ke dgn balasan tuhan?” [Hadis]....etc
Si B: “ Dosa, pahala ni urusan tuhan, Awk tu perfect sgt ke nak tegur saya?”

  Camtu la lebih kurang CONTOH (bukan ayt sebenar) mcm mna corok dan teknik berdakwah kwn sya ni. & ingin sy tekan kan kt sini xda slhnya , apa yg keluar dri mulut si A 2. Cma apa yg saya dapati dakwah yg bercorak sebegini hanya membuka pintu pergaduhandan bukannya mengetuk pintu hidayah. Boleh dikatakan rmi org Islam ni mmg dah sediakala tahu hukum x menutup aurat tu. Cuba kita dekati mereka dan selitkan dakwah secara informal dan halus drpd sebaliknya dtg berjumpa mereka membawa hadis seperti membawa senapang utk berperang dgn mereka.

  Firstly act yg mcm ni akn mengaibkan mereka, especially dkt fb. Secondly perbualan sebegini hanya akan buat mereka menjadi LEBIH defendsive dan sukar utk menerima dakwah. Mgkin cara yg sy sarankan ini memakan masa, tp apa salahnya klu kita ikhlas berdakwah? Insyaallah ia akan lebih berhasil berbanding kita mengambil jalan mudah utk berdebat  dgn mereka. Klu berdebat sudah semestinya kita akan menang dan dpt menutup mulut mereka (or diorang just log out fb) tapi adakah esoknya kita dpt lihat mereka terus keluar rumah berhijab? Fikir2kan lah sahabat...

Semua ni sekadar pendapat utk di kongsi.mohon maaf jika ada yg terasa hati. 

3 ulasan:

Hazrina Sallehuddin berkata...

tp sbnrnya manusia ni kbykkannya tak nak terima teguran..padahal dia tahu slh dan kita pula sesama islam, jgn biarkan mereka dalam keadaan kedosaan..dan tguran pula kena btmpt.. kalau org tu mcm api, jgn pula kita curahkan petrol.. wahh!!! cam ustazah plak ak..hehe.. maaf tuan blog..jgn mrh sy tau.. hehe..

fadz berkata...

yer.. btol2. klu org yg x bole trima teguran 2,kita hanya mmpu berdoa utk dia la kan.. =)

kiera'sakura berkata...

kena tengok situasi seseorang tue sblm kita tegur.. kena bijak bermain situasi.. umpama tarik benang dlm tepung, tepung x berselerak :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...